Behandlinger

Tandprotese i Århus hos Åbyhøj TandlægeTeam


De forskellige slags proteser til tænder fungerer som erstatning for manglende tænder


Hos Åbyhøj Tandlægeteam har vi en dygtig tandteknisk samarbejdspartner, når vi laver tandproteser. Vi står for udslibningerne og laver behandlingsplanen i samarbejde tandteknikeren. Derefter lægger vi arbejdet med udviklingen af selve protesen over i tandteknikerens kyndige og dygtige hænder.

Her på siden kan du læse mere om de forskellige typer af proteser til tænder, samt hvordan du vedligeholder og plejer din tandprotese.


Hvornår har man brug for en tandprotese?


Der findes mange årsager til, at man kan mangle flere eller alle tænder. Selvfølgelig kan det skyldes diverse tandsygdomme som parodontitis og store huller, men slid, ulykker og medfødt tandmangel kan også være årsagen.


Uanset om du mangler alle dine tænder eller stadig har nogle tilbage, kan vi sikkert finde en tandprotese, der passer til dig. Der findes to forskellige typer: delproteser og helproteser. De kan begge udføres så naturtro, at ingen vil opdage, at du har fået en protese.


Mangler du kun en enkelt tand, findes der andre løsninger, der måske passer bedre til dig. Det kan fx være en tandbro eller et tandimplantat. Mangler du kun en del af en tand, kan det være, at en tandfyldning eller en tandkrone er nok til at løse problemet. Hvis du er i tvivl om, hvad passer bedst til dig og din mund, er du altid velkommen til at kontakte os.


Typer af proteser til tænder


Der findes flere typer af proteser til tænder alt efter, hvad man har tilbage af naturlige tænder og gummer. Der er mange, der tror, at de er nødt til at få trukket de resterende tænder i munden ud, hvis de kun har enkelte tænder tilbage, for at de kan få en tandprotese. Det er langtfra altid tilfældet. Selvom du kun har en enkelt eller få tænder tilbage, kan det være nok til, at du kan få en delprotese − den sidder bedre fast og fylder mindre end en helprotese. 


Uanset hvad du har tilbage af naturlige tænder og gummer, kan vi finde en tandprotese, der passer til dig. Herunder kan du læse mere om de to typer af tandproteser: delproteser og helproteser.


Delprotese


En delprotese kan bruges, hvis du stadig har nogle naturlige tænder i munden – af og til kan en enkelt naturtand være nok. Delprotesen monteres på tænderne ved hjælp af bøjler. Protesen kan laves i to forskellige materialer – akryl og støbt stel.


Akrylprotesen er den billigste, men bruges i langt de fleste tilfælde som en midlertidig løsning. Her sidder protesetænderne fast på et stykke akryl – altså plastik, som er udført, så det ligner tandkød. Denne type delprotese forsynes desuden med en hård ståltråd, der låser den fast til naturtænderne.


En delprotese i støbt stel er langt mere behagelig – denne protese kaldes også for en unitor. Bøjlerne og en eventuel ganeplade er fremstillet i støbt metal, hvilket som regel er en blanding af krom og kobolt. Metallet er så stærkt, at det kun er nødvendigt at bruge et ganske tyndt lag for at skabe en solid tandprotese. Denne type af delprotese fylder mindre end en delprotese i akryl, og derfor er den nemmere at vænne sig til og ser typisk også pænere ud.


Helprotese


Hvis ikke du har nogen naturlige tænder tilbage, eller hvis de resterende naturtænder ikke kan bevares, er helprotesen løsningen for dig. Denne type af protese kaldes også for et gebis, og den erstatter alle tænderne i kæben. I overmunden kan helprotesen fremstilles, så den suger sig fast i ganen. I undermunden vil helprotesen til gengæld ligge løst på gummen. Selvom kinder og tunge hjælper med at holde den på plads, kan det tage noget tid, før man vænner sig til helprotesen.


Hvis du ønsker en helprotese, der sidder rigtig godt fast, kan den laves som en kliklåsprotese. Det er en helprotese, som klikkes fast på tandimplantater. Er helprotesen placeret i overkæben, kræver det fire implantater, og er helprotesen placeret i underkæben, er det nok med to implantater.


Hvordan får man en protese?


Hvis du har en idé om, at du har brug for en tandprotese, kan du udfylde kontaktformularen på denne side eller ringe til os. En af vores dygtige behandlere – enten en tandplejer eller en tandlæge − vil undersøge dine tænder og gummer grundigt for at vurdere, om du har brug for en delprotese, helprotese, eller om en af vores andre behandlinger vil være en bedre løsning for dig. Derefter vil tandlægen udarbejde en plan for dit behandlingsforløb i samarbejde med en tandtekniker, som vi fast arbejder sammen med. Fx kan det være nødvendigt at fjerne nogle tænder forud for proteseindsættelsen.


Herefter vil behandlingen overtages af en tandtekniker, som vil lave et aftryk af dine tænder og gummer for at kunne lave en helt præcis afstøbning – den bruges til at lave en model af, hvordan de nye protesetænder kommer til at se ud. Afstøbningen prøver du i tandteknikerens klinik, så I kan finde frem til en protese, der er behagelig for dig. Når protesen er lavet færdig, får du en grundig instruktion til, hvordan du tager protesen ind og ud af munden, og hvordan den skal håndteres og rengøres.


Rengøring af proteser til tænder


Uanset om du ender med at få en del- eller helprotese, er det meget vigtigt at holde den ren – fuldstændig ligesom dine naturlige tænder skal holdes rene. Har du en delprotese, skal du naturligvis også fortsætte med at holde dine egne tænder rene for at undgå tandsygdomme. Læs gerne vores gode råd til forebyggende tandpleje.


Når protesen skal rengøres, skal du tage den ud af munden. Den skal børstes med en speciel protesebørste, som gør det let at holde den ren både udvendigt og indvendigt. Til forskel fra naturlige tænder skal en tandprotese ikke rengøres med tandpasta. I stedet skal du bruge koldt vand og almindelig håndsæbe.


Det er vigtigt, at du bruger koldt vand, da varmt vand kan ændre formen på protesen. Har din protese fået misfarvninger af fx tobak, rødvin eller kaffe, kan det være fristende at finde husholdningsrengøringsmidlerne frem – men det må du endelig ikke gøre! Rengøringsmidler som fx skurepulver eller klorin kan nemlig ødelægge tandprotesen. Misfarvninger skal i stedet fjernes hos tandteknikeren.


Eftersyn af proteser til tænder


Uanset om du har en helprotese eller en delprotese, er det meget vigtigt, at du løbende tager til eftersyn hos din tandlæge. En protese belaster nemlig gummen og kan med tid få den til at svinde ind. Heldigvis kan protesen efterses og justeres, så den passer til dine gummer.


Hvis du har fået fjernet en eller flere af dine naturlige tænder i forbindelse med tandprotesen, skal protesen justeres allerede efter et par uger og igen efter nogle måneder. Årsagen er, at gummerne hurtigere svinder ind umiddelbart efter en tandudtrækning, men med tiden vil de svinde langsommere. Når tandteknikeren tilpasser tandprotesen, bliver der lagt et lyserødt materiale på indersiden af protesen – svarende til den mængde, som dine gummer er svundet ind – dette kaldes en rebasering.



Har du en delprotese, hører et tjek af bøjlerne også til eftersynet, da de med tiden kan blive slappe. Det er meget vigtigt, at du ikke selv forsøger at reparere protesen, hvis bøjlerne er blevet slappe. Det er kun din tandlæge og tandtekniker, der ved præcis, hvor bøjlerne skal bukkes for, at protesen ikke går i stykker.


Få din tandprotese i Århus hos Åbyhøj Tandlægeteam


Hvis du er bosiddende i Århus og omegn er det oplagt at få lavet din tandprotese hos Åbyhøj Tandlægeteam. Vi har mange års erfaring i at lave proteser til tænder, så du er i helt trygge hænder hos os. Vil du gerne høre mere om tandprotesens pris, kan du kontakte os på telefon eller via kontaktformularen herunder.

Tandprotese

Share by: