Behandlinger

Tandrensning i Århus

Find svar på de mest almindelige spørgsmål om tandrensning her

Er det længe siden, du har været ved tandlægen, og vil du gerne vide, hvad en tandrensning egentlig går ud på. Det kan også være, at du er nervøs forud for en tandrensning og gerne vil vide præcis, hvad tandlægen eller tandplejeren kommer til at gøre.


Uanset dit udgangspunkt er du kommet til det rette sted. På denne side kan du blive klogere på, hvad en tandrensning er, hvorfor det er nødvendigt, hvor ofte man bør få renset sine tænder, hvad det koster, og hvordan det helt praktisk foregår.



Leder du efter et sted, hvor du kan få en tandrensning i Århus, kan du besøge vores hyggelige klinik i Åbyhøj. Busserne går lige til døren, og der er gode parkeringsmuligheder. Vores klinik har eksisteret siden 1954, men vi er et ungt team med stort fokus på tandlægeskræk – så du kan føle dig helt tryg ved at vælge os, hvis du er nervøs.

Book tid

Hvad er en tandrensning? Og hvorfor er det nødvendigt?


Ved en tandrensning fjernes tandsten, plak og misfarvninger.

Det er ved den jævnlige tandrensning, at de fleste uden særlige udfordringer med tænderne går til tandlæge. Det er desværre også den jævnlige tandrensning, som mange især unge mennesker springer over, fordi de ikke finder det nødvendigt, eller de ikke synes, de har råd – læs mere her.


Det er imidlertid utroligt vigtigt at prioritere tandrensningen, da det forbedrer mundhygiejnen og forebygger sygdomme i tænder, tandkød eller mundhulen. Hvis ikke du jævnligt får renset tænderne og fjernet belægninger, kan det skabe grobund for betændelsestilstande i tænder, tandkød og gummer. Det kan resultere i sygdomme som gingivitis, parodontose og caries – i yderste konsekvens kan kæbeknogler og tænder være skadet så meget, at en eller flere tænder skal fjernes.

Gode råd til forebyggende tandpleje

Hvad er en udvidet tandrensning og tandrodsrensning?


For de fleste er det nok med en almindelig tandrensning, men nogle kan have brug for en udvidet tandrensning for at komme plak, tandsten og misfarvninger helt til livs. Det er ofte nødvendigt, hvis du har udviklet tandsten under tandkødskanten, da disse belægninger ikke kan fjernes ved en almindelig tandrensning.


Hvis du har et alvorligt tilfælde af parodontose, er en udvidet tandrensning dog ofte ikke nok. Nogle gange er det også nødvendigt med en tandrodsrensning og lokalbedøvelse. Her bliver også tandkødslommerne – hvilket er små hulrum mellem dit tandkød og tænder − grundigt renset for bakterier. Det kan være, at du har brug for flere tandrodsrensninger for at sikre, at alle belægninger og bakterier er renset væk.


Hvor ofte skal man have en tandrensning?



Svaret på, hvor ofte man skal have en tandrensning, er meget individuelt. Det afhænger nemlig af dine tænder og dit tandkød, fordi de spiller ind i forhold til din egen evne til at opretholde en sund mundhygiejne. De fleste kan nøjes med at få foretaget en tandrensning én gang om året, mens behovet for nogle er hvert halve år og andre tre-fire gange om året. 


Hvor mange tandrensninger kan man få tilskud til?


Det er din tandplejer eller tandlæge, der vurderer din tandsundhed og dermed dit behov for tandrensninger. De vil inddele dig i en tilskudsgruppe i den offentlige sygesikring, der blandt andet indikerer, hvor ofte du skal have en tandrensning. Udover den offentlige sygesikring kan det også være muligt at få tilskud fra Sygesikring Danmark, afhængig af hvilken af deres grupper du er medlem af.


Den grønne tilskudsgruppe

Hvis ikke du har aktive sygdomme i tænderne, tandkødet eller mundhulen, hører du til i den grønne gruppe og får kun tilskud til én årlig tandrensning. Din tandlæge vil indkalde dig med 12-24 måneders mellemrum. Du kan sagtens bede om at få flere tandrensninger, men det vil så være for egen regning.


Den gule tilskudsgruppe

Hvis du har en aktiv sygdom i tænderne, tandkødet eller mundhulen, og du selv kan gøre noget sammen med din tandlæge for at udbedre det, tilhører du den gule gruppe. Det gælder fx, hvis du kan forbedre din tandsundhed ved at bruge tandtråd oftere, stoppe med at ryge eller passe på med sød og syreholdig mad.


Din tandlæge vil indkalde dig til en eller flere undersøgelser i løbet af et år for at følge udviklingen i sygdommen – det præcise antal er individuelt og besluttes af din tandlæge eller tandplejer. Som gul patient kan du få tilskud til mere end én tandrensning om året afhængig af tandlæges vurdering af behovet.


Den røde tilskudsgruppe

Du tilhører den røde tilskudsgruppe, hvis du har en aktiv sygdom i tænder, tandkød eller mundhule, og tandlægen vurderer, at du ikke selv kan gøre noget for at forbedre din tandsundhed. Det kan fx være på grund af en allerede eksisterende sygdom, eller hvis du får medicin, der medfører mundtørhed eller på andre måder påvirker din tandsundhed.

Din tandlæge vil lægge en plan for forebyggelse og behandling. Du skal regne med mindst seks tandlægebesøg om året, men det er naturligvis individuelt og behovsbetinget. Du får tilskud til det antal tandrensninger, der er nødvendige efter din tandlæges vurdering.

Hvad koster en tandrensning?


Prisen for en tandrensning hænger sammen med, om du får tilskud til behandlingen eller ej. Samtidig påvirkes prisen også af, hvor mange tænder, der skal renses.

Med tilskud:

  • 14 tænder eller derunder: 154 kr.
  • 15 tænder eller derover: 214 kr.

Uden tilskud:

  • 14 tænder eller derunder: 291 kr.
  • 15 tænder eller derover: 438 kr.


Som medlem af Sygesikring Danmark får du yderligere tilskud afhængig af din gruppe. Du kan se de til enhver tid gældende beløb på Sygesikring Danmarks hjemmeside.

Hos Åbyhøj Tandlægeteam kan vi også hjælpe dig med mange andre tandbehandlinger, herunder fx fyldning, bro, krone eller udvikling af en bideskinne. Vi har studierabat på mange af behandlingerne.


Hvordan foregår en almindelig tandrensning?



En tandrensning kan både foretages med håndinstrumenter og ultralyd. I de fleste tilfælde vil man anvende en kombination, hvor tandlægen først bruger ultralyd for at løsne belægningerne og derefter håndinstrumenter.


Efter selve tandrensningen vil tandlægen eller tandplejeren polere dine tænder med et håndinstrument for at forebygge, at bakterier kan sætte sig fast på tænderne. Samtidig bliver de helt rene og glatte, så de føles og ofte ser renere ud. Mange oplever også, at tænderne bliver hvidere, da misfarvninger forsvinder efter poleringen. I nogle tilfælde kan tænderne dog ikke poleres hvide, da misfarvningen er trængt ind i tandoverfladen. Her vil en tandblegning være løsningen. Dette vurderes af tandlægen.

Tandrensning

Share by: